fbpx

Punica granatum – Gránátalma 90/110L (termős)

125.000 Ft

A Punica granatum, közismert nevén gránátalma, egy gyönyörű és hasznos növény, melynek a díszes megjelenésén túl ízletes gyümölcse is számottevő értéket képvisel. A gránátalma két fontos csoportba sorolható: dísznövények és gyümölcsöt termő fajták. Mindkét típusú növény kisebb cserjeként vagy kisebb termetű fa formájában fejlődik. Eredeti származási helye Nyugat- és Közép-Ázsia, valamint a Földközi-tenger térsége, de ma már egyre több helyen termesztik, ideértve hazánkat is, főleg a melegebb, védettebb területeken.

Tel:+36 20 372 1290 Érdekel, kapcsolat felvétel
Cikkszám: 10201 Kategória:

Leírás

A gránátalma gyümölcse gazdag káliumban, flavonoidokban, kalciumban és C-vitaminban. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a termés érését, érdemes szélvédett helyre telepíteni, mivel a gránátalma fagytűrő, de az állandó szél kedvezőtlen hatással lehet a termésre. A virágzás júniustól kezdődik, és élénk, narancsos-piros virágokat hoz, melyek látványa a lombozattal gyönyörű kontrasztot alkot.

A termésérés általában augusztustól szeptemberig tart, és a közepes vagy nagyobb méretű, kerekded termések szüretelhetőek. A héj színe a termés érésével változik, kezdetben halvány narancssárga, majd fokozatosan sötétvörös színűvé válik. A gyümölcshús vörös színű, lédús és ízletes, alkalmas friss fogyasztásra, lé készítésre, vagy akár sütemények alapanyagaként is felhasználható.

A gránátalma öntermékeny, azonban másik fajta telepítésével nagyobb terméskötést is elérhetünk. Talajigénye morzsalékos, jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag talajokat kedvel, de szegényebb, kötöttebb talajokon is jól fejlődik. Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást is elvisel. Vízigénye közepes, és aszályos időszakokban fontos rendszeresen öntözni.

Az ültetési időszak márciustól novemberig terjed, és célszerű a házfal védelmébe telepíteni, ahol megfelelő fényt kap, és védve van a széltől. A gyenge vagy sérült ágakat célszerű eltávolítani.

A gránátalma cserépben is nevelhető, de ebben az esetben fontos a megfelelő gondozás, beleértve a rendszeres öntözést és tápoldatozást is. Bár ellenálló növény, levéltetvek megtámadhatják, ezért figyelni kell az esetleges kártevők megjelenésére.

Fontos tudni, hogy a kifejlett gránátalma 2,5-3 méter magasra nőhet, a sor- és tőtávolság pedig általában 2-2,5 méter. Termésérési időszakuk augusztustól szeptemberig tart, és vízigényük közepes. Nagy fény- és hőigényű növényként a gránátalma a konyhában és a kertben is számos felhasználási lehetőséget kínál.